Tuchtrecht in Nederland
Wat is tuchtrecht, hoe vaak wordt het toegepast en welke impact heeft het op zorgverleners die ermee te maken krijgen? Dit boek laat zien dat het tuchtrecht in Nederland zijn doel volledig voorbij kan schieten. In plaats van dat het tot het verbeteren van de kwaliteit van zorg leidt, lijkt het vooral tot teleurgestelde en defensieve zorgverleners te leiden.
‘Voor het eerst in mijn carrière overweeg ik om met dit vak te stoppen. Laat anderen voortaan hun nek maar uitsteken voor weerloze patiënten… Als het op de bres staan ertoe leidt dat ik zo word neergezet, dan is het mij de inspanning echt niet meer waard.’
Verhalen van zorgprofessionals die te maken kregen met het tuchtrecht
Persoonlijke verhalen van zorgverleners maken de impact van tuchtzaken invoelbaar. Professionals vertellen openhartig over de klacht en wat daaraan voorafgaat, maar vooral ook over de gevolgen van de daaropvolgende procedure en de uitspraak. Appelo reflecteert op deze verhalen, geeft tips aan iedereen die dit kan overkomen, en zet het tuchtrechtcollege zelf en passant in de beklaagdenbank.
‘Een boek dat vragen oproept. Dit boek geeft op meerdere gebieden stof tot doorpraten en nadenken, en kan daarmee een impuls zijn voor vernieuwing en verbetering.’ – Richard Korver, advocaat
Psycholoog, gedragstherapeut en auteur Martin Appelo
Auteur Martin Appelo is psycholoog, gedragstherapeut, spreker, radio en tv-deskundige en auteur. In Verslagen door het tuchtrecht geeft hij een persoonlijke inkijk in de emotionele gevolgen die de confrontatie met het tuchtrecht heeft voor professionele hulpverleners van verschillende disciplines.
Recente reacties