Samenvatting
In Nederland krijgt één op de drie mensen kanker. Patiënten en hun naasten hebben vaak behoefte aan houvast en zoeken een manier om de moeilijke periode samen goed door te komen.
Samenwerken bij kanker helpt hierbij. Het presenteert een projectmatige aanpak om de gevolgen van kanker het hoofd te bieden: mensen die ten gevolge van kanker binnen hun relatie of gezin uit balans raken, kunnen met elkaar dit samenwerkingsproject doen. ‘Samen’ ?omdat de ziekte niet alleen de patiënt treft, maar ook zijn omgeving. ‘Werken’ ?omdat de patiënt en zijn naasten zich in groepsverband inzetten om de praktische en emotionele gevolgen zo goed mogelijk te hanteren. Voorbeelden maken duidelijk hoe zo’n project in de praktijk werkt. Wat levert het op? Hoe kan het de betrokkenen houvast geven?
Dit boek is in de eerste plaats een zelfhulpboek, maar is ook een praktische leidraad voor hulpverleners.
Over de auteur
Dr. Martin Appelo is gz-psycholoog en gedragstherapeut. Hij werkt als docent, trainer, therapeut en supervisor bij diverse instellingen. Centrale thema’s in zijn werk: rouw, veerkracht, zelfhelend vermogen en motivatietechnieken. Eerder publiceerde hij onder meer Socratisch motiveren, Waardenloze gesprekken en Het gelaagde brein.
Recensie(s)
Kanker komt frequent voor en voor iedereen komt de diagnose als een schok. Daarna komt er een enerverende periode van aanvullend onderzoek, behandelingen en met name ook van verwerking. Dit laatste gebeurt vooral in de kleinere kring van familieleden, vrienden en soms lotgenoten. Er is vaak niet veel behoefte, tijd en energie voor een gestructureerde groepsmatige samenwerking tussen lotgenoten. Dit boek is juist voor deze laatste groep geschreven. Het is een handleiding voor mensen die met elkaar een samenwerkingsproject willen doen over hoe om te gaan met kanker. Na een eerste deel over achtergronden van groepsprocessen volgt een meer praktisch deel over werkwijze, spelregels en technieken tijdens de bijeenkomsten. Het derde deel van het boek geeft casussen die door de auteur als psycholoog begeleid werden. Er zijn literatuurverwijzingen, websites, voorbeelden van agenda’s en afsprakenlijsten voor tijdens de bijeenkomsten. Bedoeld als zelfhulpboek, maar begeleiding door een professionele therapeut zal niet gemist kunnen worden. Vooral voor ondersteuning van psychotherapeutische groepstherapie.
M.A.M. Bomhof, neuroloog-psychiater
Recente reacties